Blå Atlasceder i Stockholm

Planteringsmöjligheterna har förändrats till följd av mildare vintrar i Scandinavien på senare år. Träd som ansetts vara mindre bra val på grund av hårda vinterförhållanden kan nu vara ett möjligt alternativ, åtminstone värda att ta risken att plantera. Blå Atlasceder, Cedrus (Glauca Gruppen) 'atlantica' är relativt ovanliga i Stockholmstrakten men har blivit vanligare och planteras rent av som gatuträd.

Trädet kommer från början från Nordafrikas bergstrakter där vintrarna är hårda men inte riktigt lika kalla som i Skandinavien. Blå Atlasceder är relativt härdigt och kan klara vintertemperaturer ner till ca -23 grader, dessutom är trädet ett av de mest toleranta Cederträden vid torka vilket i sig gör trädet lämpligt i stadsmiljö.

Arborister bör vara medvetna om att trädet trots sin i ungdomen koniska form senare utvecklar en relativt plan topp och långa grenar i mer mogen ålder.Långa, tunga grenar kan behöva reduceras då de kan bli känsliga för snöbrott. Vanlig formbeskärning kan vara en bra idé under de första åren efter plantering då många lågt växande grenar med tiden blir kraftigt beskuggade och bara ett fåtal bör ges möjlighet att utvecklas till del av trädkronan. Atlasceder planterad i Kärrtorp, Stockholm. Jag har också inkluderat ett fullvuxet träd.

Föregående
Föregående

Ekbeskärning för sol och stabilitet

Nästa
Nästa

Varför klipper man äppelträd på våren