Granbarkborren är ett välkänt träskadedjur som ofta angriper och i värsta fall dödar granar i hela Europa. Svärmningar av granbarkborrar har blivit allt vanligare i Stockholmsområdet och skärgården där ett stort antal träd har påverkats de senaste åren.

En tomtägare bosatt i sydöstra Stockholm ringde mig efter en storm och frågade om jag kunde fälla en stor död gran. Den hade fallit över tomtgränsen och hamnat över ett annat träd invid en gäststuga. Sektionsbeskärning var säkraste metoden att ta bort trädet för att minska risken att skada det lilla huset bara några meter från det hängande trädet. 

När jobbet var klart och trädet låg uppsågat på marken var det uppenbart att det var ett angrepp av granbarkborren som skadat trädet. I det här fallet hade trädet dött redan för några år sedan, men stått kvar tills det blåst omkull av stormen. Hålen i trädets stam avslöjade att det var granbarkborren som låg bakom skadan. Där hade insekterna svärmat ut efter angreppet. När jag senare sågade i stammen upptäckte jag dessutom blå fläckar under träytan, orsakade av en svampart som sprids i samband med just granbarkborren. 

Angrepp av granbarkborre leder inte alltid till att trädet dör, även om chansen att trädet ska överleva inte är särskilt stor. De flesta träd dör några månader efter att de första symptomen börjat visa sig. Det är svärmens intensiteten som avgör hur många träd i ett område som dör, men det finns mycket man kan göra för att skydda träden. Genom att ta bort angripna och döda träd kan man bryta insektens livscykel och därmed även smittspridningen. 

Föregående
Föregående

Äppelträd makeover

Nästa
Nästa

Fjällig Tofsskivling